Ugrás a tartalomra

Jubileumi kötet Kolóról

2022. október 24. hétfő
Megható könyv jelent meg a kenus legendáról
Jubileumi kötet Kolóról

Tizennégy évvel 2008-as tragikus halála után, ötvenedik születésnapja évében könyv jelent meg Kolonics Györgyről, a kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok legendás kenusról, kerületünk szülöttéről. A Koló – Egy kenus legendája című könyv – szerzője Tamás Rita kollégánk – bemutatóját csütörtökön tartották a Magyar Kajak-Kenu Szövetség rendezvényhajóján, az Árpád híd pesti hídfőjénél.

A rendkívül részletes, egyszersmind olvasmányos könyv túlzás nélkül remekmű. E sorok írója egy este egy ültő helyében kiolvasta a 260 oldalas életrajzot. Manapság, amikor annyi fércmunka jelenik meg sportolói életrajz címszó alatt, jólesik leírni ezt, és visszaadja a reményt az olvasónak és az újságírónak is, hogy vannak még jó tollforgatók a mi szakmánkban.

A könyv Koló élete tragikus utolsó napjának történetével kezdődik – a kenus halála röviddel a 2008-as pekingi olimpia előtt, egy dunavarsányi edzésen következett be szívmegállás miatt –, és mindvégig sikerül fenntartani, mit fenntartani, fokozni a feszültséget. Az életrajzot lapozgatva megismerkedünk Koló életének és sportpályafutásának fordulópontjaival, egy olyan sportpályafutáséval, amely a Lágymányosi Szpariban indult a legendás Dávid Géza, a kilencvenedik születésnapját nemrégiben ünnepelt budafoki mesteredző irányításával, és az olimpiai dobogó tetejére vezetett, kétszer is.

A könyvbemutatón, amelyen Koló édesanyja, továbbá olimpiai (Horváth Csaba) és világbajnok (Kozmann György) párospartnere is megjelent, felvételről felidézték előbb a sportág történetének legkisebb különbséggel elért olimpiai győzelmét, Kolonics és Horváth Csaba – a könyvben csak Indián – atlantai diadalát C–2 500 méteren, majd a sydney-i egyéni győzelmet C-1 500 méteren.

Csabai Edvin, Koló egykori versenyzőtársa, a Kolonics György Alapítvány elnöke felidézte a könyv elkészültének körülményeit, hogy milyen nagylelkű támogatást kaptak Gyulay Zsolttól, a MOB elnökétől, a kétszeres olimpiai bajnok egykori kajakozótól.

Tamás Rita, a szerző pedig elárulta, hogy a legtöbb segítséget Gyuri édesanyjától kapta.

– Minden másodperce megérte a munkának – mondta kolléganőnk. – Aki elolvassa, az nemcsak megismeri, hanem meg is szereti Kolót. Legalábbis bízom benne. Gyuri szinte tökéletes ember volt  Persze mindenkiben van hiba, de benne alig volt… Bevallom, most, hogy bemutattuk a könyvet, azt kell mondanom, hogy a Koló-könyv miatt volt érdemes annak idején belevágnom az újságírói pályába.

A 3000 példányban kiadott könyvet a G-Adam Stúdió Könyv- és Lapkiadó Kft. jelentette meg.

Ch. Gáll András